Analiza właściwości fizyko-chemicznych proszków z soków i wytłoków wybranych owoców otrzymanych różnymi sposobami suszenia i ich wpływ na markery układu immunologicznego w badaniach modelowych in vivo

 
 
Jednostka organizacyjna                    Wydział Medyczny
Kierownik projektu w Uczelni Łazarskiego      dr Damian Gorczyca
Kontaktdamian.gorczyca@lazarski.pl
Numer projektu2016/23/D/NZ9/02671
Czas trwania w miesiącach  36
Data rozpoczęcia projektu16.10.2017
Data zakończenia projektu15.10.2020
Kwota dofinansowania  
 

479 160 PLN - konsorcjum

212 685 PLN - Uczelnia Łazarskiego

Jednostka finansującaNarodowe Centrum Nauki
Typ konkursuSonata
Edycja konkursu12
DziedzinaNauki o Życiu [Podstawy stosowanych nauk o życiu, Naukowe podstawy żywienia i badania żywności]
Słowa kluczoweborówka amerykańska, aronia, żurawina, czarna porzeczka, suszenie, proszki, związki
bioaktywne, polifenole, hydroksymetylofurfural, markery immunologiczne
 

Projekt realizowany w ramach konsorcjum z Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk (Lider projektu).

 

Opis projektu

Proszki owocowe mogą być wykorzystywane jako naturalne źródła związków biologiczne aktywnych. Otrzymywanie proszków owocowych z soków czy wytłoków związane jest z odparowaniem dużej ilości wody (soki zawierają do 90%, a wytłoki do 60% H2O). Suszenie soków czy wytłoków na proszki jest procesem skomplikowanym. Konwencjonalne sposoby suszenia nie gwarantują lub nie pozwalają na otrzymanie proszków owocowych o pożądanych cechach i właściwościach charakterystycznych dla tego typu suszy. Aby otrzymać proszek z soków lub wytłoków potrzebna jest znajomość przebiegu procesów i odpowiedni dobór metod suszenia. Niewłaściwe przeprowadzenie procesów suszenia może doprowadzić do znaczącej degradacji naturalnych substancji obecnych w owocach oraz z uwagi na ich skład chemiczny istnieje duże prawdopodobieństwo powstawania związków szkodliwych dla zdrowia człowieka.
Badania prowadzone w ramach projektu mają na celu dobór odpowiednich sposobów i parametrów suszenia oraz określenie ich wpływu na zawartość związków biologicznie aktywnych w proszkach otrzymanych z popularnych owoców i ich wytłoków (borówka amerykańska, żurawina, aronia i czarna porzeczka). Do przygotowania proszków z soków powszechnie wykorzystywane są substancje nośnikowe takie jak maltodekstryna, guma arabska czy skrobia bez których proces suszenia nie byłby możliwy. W projekcie do przygotowania proszków z soków zamiast wyżej wymienionych nośników zostanie użyta inulina, która charakteryzuje się szeregiem właściwości prozdrowotnych i ze względu na swój skład chemiczny może pozytywnie wpływać na zdrowie człowieka. Z kolei do otrzymywania proszków z wytłoków zostanie wykorzystane odpowiednie połączenie różnych metod suszenia dobranych w sposób gwarantujący uzyskanie suszu o niskiej zawartości wody. Dzięki temu możliwe będzie uzyskanie proszków o pożądanych cechach fizyko-chemicznych. W uzyskanych proszkach planuje się oznaczenia ilościowe i jakościowe związków pozytywnie oddziaływujących na zdrowie człowieka oraz potencjalnych szkodliwych substancji powstających podczas suszenia. Dodatkowo w proszkach zostaną przeprowadzone badania właściwości fizycznych niezbędne do oceny procesów suszenia. Na podstawie tych wyników zostanie przeprowadzona szczegółowa analiza przyczynowo-skutkowa polegająca na określeniu związku pomiędzy parametrami i sposobami a właściwościami fizyko-chemicznymi proszków, która pozwoli na wskazanie parametrów procesowych gwarantujących najwyższą jakość proszków. Uzyskane w ten sposób proszki z soków i wytłoków zostaną wykorzystane w badaniach in vivo na modelu zwierzęcym (szczury), którego celem będzie określenie wpływu związków bioaktywnych obecnych w proszkach na odpowiedź układu immunologicznego (oznaczenie stężenia markerów biochemicznych: Il-1, IL-6 i IL-10 oraz TNFα i TGFβ w surowicy szczurów). Proszki zostaną również zbadane pod względem wpływu przechowywania w różnych warunkach na ich właściwości fizyko-chemiczne. Badania prowadzone w projekcie będą miały charakter interdyscyplinarny dotyczący wyjaśnienia zagadnień z technologii żywności, chemii analitycznej i medycyny.

1st place
in the ranking of Dziennik Gazeta Prawna

 

Our engagement and innovative approach have been awarded with numerous prestigious prizes or acknowledgments!

 

Join Lazarski today and #Experience education with us!

Learn more about the fields of study of the Faculty of Law and Administration

1st place
in the ranking of Rzeczpospolita daily

 

Our engagement and innovative approach have been awarded with numerous prestigious prizes or acknowledgments!

 

Join Lazarski today and #Experience education with us!

Learn more about the fields of study of the Faculty of Law and Administration