W tym roku tematem obchodów były historyczne i legendarne początki państwa polskiego.
Zaproszeni goście, lektorzy oraz słuchacze intensywnych kursów języka polskiego opowiadali o genezie powstania państwa polskiego, powodach przyjęcia chrztu w 966 roku, o wizerunkach władców na współczesnych banknotach i dawnych systemach płatności.
Wreszcie było i o języku, którym się posługiwano oraz legendach przekazywanych do dzisiaj z pokolenia na pokolenie. Jedną z nich -"Legendę o smoku wawelskim" zagraniczni słuchacze kursów zaprezentowali, czym wzbudzili zachwyt i podziw zebranych.
Do kuchni pierwszych Słowian mogliśmy się również przekonać smakując wspaniałe kotlety pęczakowe z grzybami, degustując bochny chleba, powidła i twaróg.
Tegoroczny Dzień Polski był też niezapomnianą okazją, żeby obejrzeć pokaz tradycyjnego garncarstwa i uświadomić sobie, że "nie święci garnki lepią".
Uroczystości towarzyszyła wystawa przedstawiająca państwo polskie za pierwszych Piastów oraz wioskę wczesnopiastowską z rekonstrukcją życia codziennego dawnych mieszkańców (zdjęcia zostały udostępnione przez Muzeum Archeologiczne w Biskupinie).