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Dear Mr Jankowski, 

Thank you for your letter of 9 November 2022 in which you ask our service to provide 

the Polish Supreme Chamber of Physicians and Dentists with a legal opinion on whether 

basic medical training provided by academic higher institutions not having the status 

of a university and vocation academic higher institutions in Poland may be considered 

as compliant with the minimum training requirements laid down in Article 24 of 

Directive 2005/36/EC (hereinafter “the Directive”).  

First, I would like to briefly explain the provisions of Article 24 of the Directive, which 

is relevant for your question and you have also mentioned in your letter.  

Article 24(1) of the Directive states that admission to basic medical training requires 

possession of a diploma or certificate providing access, for the studies in question, to 

universities.   

Under Article 24 (2) of the Directive, basic medical training should comprise a total 

of at least five years of study, which may also be expressed with the equivalent 

ECTS credits and should consist of at least 5500 hours of theoretical and practical 

training provided by, or under the supervision of, a university.  

It should be noted that Article 24 of the Directive clearly states that basic medical 

training shall be provided by or under the supervision of, a university. This means that 

the Directive does not prevent Member States from authorising institutions other than 

universities to deliver such basic medical training, as long as their activity is carried out 

under the supervision of a university (1) and the substantial requirements as regards the 

content of the studies are complied with (2).  

You mention that Directive 2005/36/EC contains different provisions as regards the 

educational institutions delivering diplomas of other sectoral professions. This is without 

relevance for Article 24, which defines the harmonised minimum training requirements 

applicable for basic medical training.  

When it comes to your specific question regarding the four Polish educational 

institutions, which are not universities but are authorised to provide basic medical 

training in Poland and to award diplomas with the basic medical degree, first let me note 

that that the Directive does not provide for any definition of the term “university”. 

Indeed, as per Article 165 TFEU, Member States are responsible for the organisation of 

their education systems. Accordingly, it cannot be excluded that a higher education 
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institution, which is not formally called university, might fulfil the exact same status, 

purpose and function.  

We understand that the Ministry of Education and Science has provided their 

explanations on the organisation of the education for doctors and the accreditation of 

medical studies in Poland. Based on the limited information available, we do not have 

evidence suggesting that the status and functioning of the abovementioned institutions 

would be manifestly incompliant with the requirements of the Directive. While the 

Commission services continue monitoring the situation, please do not hesitate to 

communicate any further information on this matter. 

This opinion expresses the view of the Commission service and does not commit the 

European Commission. Only the Court of Justice of the European Union is competent to 

authoritatively interpret Union law. 

Yours faithfully, 

Henning EHRENSTEIN 

Head of Unit 

  

Electronically signed on 07/02/2023 10:24 (UTC+01) in accordance with Article 11 of Commission Decision (EU) 2021/2121
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